2016 Château Montrose - St.-Estèphe
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- Artikel-Nr.: BX1647
- Erzeuger: Château Montrose
- Bewertungen: extraprima 96-98 | Parker 99 | Galloni 99 | Suckling 98 | WeinWisser 20/20 |
- Verantwortlicher Lebensmittel-Unternehmer: Château Montrose, 3 Avenue des Vignolles, 3318Saint-Estéphe, Frankreich
extraprima 96-98 | Parker 99 | Galloni 99 | Suckling 98 | WeinWisser 20/20 |
perfekte mineralische Balance und Finesse
extraprima 96-98 | Geerntet wurden 42,5 hl/ha auf Montrose, 37% gelangten in den Grand Vin mit 68% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot und 7% Cabernet Franc bei 13,3% Alkohol. Schwarze, undurchdringliche Farbe. Ganz tief und weit gefasst im Duft, mit liköriger Kopfnote und feinstem Holz (60% neu), Teer, Lakritz, Schokolade, frisch und mit großer Distinktion. Viel Spiel und Schmelz im Mund, weit aufgespannt, mit sehr feinkörnigen Gerbstoffen, nicht ganz so verdichtet und lang wie Calon-Ségur in diesem Jahr. Montrose ist mehr auf Rasse, Spannung und Schliff gearbeitet. Große Finesse und große, weit angelegte Gerbstoffstruktur mit enormer Fülle und sehr moderatem Alkohol, was ihn sehr trinkig macht. Perfekte mineralische Balance und Finesse, langlebig, ausgezeichnet.
unglaublich lang und fein nuanciert im Finale
Parker 99 | Deep garnet-purple in color, the 2016 Montrose is a little youthfully shy to begin, but with coaxing, it unfurls to reveal the most beguiling scents of wilted roses, oolong tea, crushed rocks, wild sage, star anise and candied violets over a wonderfully pristine, well-defined core of crushed blackcurrants, black raspberries and kirsch plus wafts of pencil lead and wood smoke. The taut, muscular, medium to full-bodied palate straddles jaw-dropping intensity and finesse superbly, featuring a solid backbone of ripe tannins and giving a firm frame right through the incredibly long, exquisitely nuanced finish.
überragende Präzision gleichauf mit den Premier Crus
Galloni 99 | The 2016 Montrose has a tightly wound bouquet that is extremely well focused. This is one of the most pixelated aromatics I can remember on a Montrose at this stage, featuring blackberry, boysenberry and cedar and real mineralité underneath. The palate is medium-bodied with fine density and wonderful salinity. There is tremendous precision with razor-sharp tannin, and a brightness on the finish that is exceptional. This is a Montrose that will comfortably sit alongside the canon of great vintages from this Saint-Estèphe estate. As my score implies, it’s up there with the first growths. Stunning.
ultrafeine Tannine, poliert und feinkörnig
Suckling 98 | The floral and fresh aromas to this are mesmerizing. Roses and lilacs galore. The pure cab aromas coming from the glass – blackcurrants and blackberries – are so memorable. Full-bodied, deep and profound. The ultra-fine tannins on the palate are so polished and fine-grained. The finish goes on for minutes with subtle yet superb fruit. It’s all about precision and form here. A modern classic for Montrose. Better after 2026.
MONTROSE 20/20 IM WEINWISSER

Jahrgang: | 2016 |
Weintyp: | Rotwein |
Weinstil: | trocken |
Rebsorte/n: | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Alkoholgehalt: | 13,0% vol. |
Füllmenge: | 750 ml |
Herkunftsland: | Frankreich |
Anbaugebiet: | Bordeaux |
Ausbaubehältnis: | Barrique |
Verschluss: | Naturkork |
Gärung: | Mischung aus Spontangärung und Reinzuchthefe |
Mundgefühl: | kräftig |
Trinktemperatur: | 18 °C |
sonstige Angaben: | enthält Sulfite |
Eigenbewertung: | 96 - 98 / 100 |